Porównanie: jajka ekologiczne, a zwyczajne jajo

zielononozki - jajka wartości odżywczeCzym różnią się jajka pochodzące z hodowli ekologicznych, od jajek zwykłych, i czy warto wydawać na nie więcej pieniędzy? Podstawowa różnica polega na sposobie, w jaki kury nioski są chowane. Oznaczenia informujące nas o klasie i rodzaju hodowli, znajdują się na opakowaniu i na skorupkach jajek. Najlepsze, pochodzące z gospodarstw ekologicznych, są oznaczane cyfrą 0. Kury z takich hodowli żyją w warunkach bezstresowych, mają zapewniony nieograniczony dostęp do wolnego wybiegu i karmione są jedynie w sposób naturalny.

Niewiele gorsze warunki mają kury z chowu wolnowybiegowego, których jajka oznaczone są cyfrą 1. Ptaki te znoszą jajka na grzędach ale także mają dostęp do wybiegu i naturalnego pożywienia. Jaja od takich kur dostarczają znacznie więcej cennych składników odżywczych w jajach i witamin, niż od kur z hodowli ściółkowych i klatkowych, gdzie karmione są jedynie paszą przemysłową, żyją w ścisku, i nie mają dostępu do przestrzeni i świeżego powietrza. Ilość składników odżywczych w jajku da się ocenić m.in. po kolorze żółtka. Żółtko jajek od „szczęśliwych kur” jest ciemnożółte, zbliżone do pomarańczowego, podczas gdy żółtko jaj pochodzących od kur karmionych paszą jest raczej jasnożółte. Zdarza się jednak, że hodowcy dodają do karmy karotenu, barwiącego żółtko na pożądany kolor. Wielu ekologów uważa hodowlę klatkową kur za niehumanitarną, dlatego też organizowane są akcje mające na celu zniechęcenie do kupna jajek oznaczonych cyfrą 3.
Pod względem wartości odżywczych, szczególnie cenne są jajka od kur Zielononóżek Kuropatwianych, które stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Ponadto, zawierają o 30% mniej cholesterolu i mogą być spożywane w celach leczniczych. Kury Zielononóżki, to polska rasa kur, znana od stuleci i zagrożona wyginięciem, dlatego też mogą być hodowane tylko w warunkach ekologicznych. Ilość zwierząt w gospodarstwie zazwyczaj nie przekracza kilkuset osobników, dzięki czemu rozpoznają się wzajemnie i nie stresują się z powodu ścisku. Swoją nazwę zawdzięczają lekko zielonkawym nóżkom i kuropatwianym zabarwieniem piór. Są niezwykle odporne na zimno i choroby, doskonale radzą sobie z samodzielnym poszukiwaniem żywności i potrafią odnaleźć drogę do kurnika nawet z odległości 1 km.
Wysoka jakość przekłada się na cenę, wiele argumentów przemawia jednak za tym, że warto wydać trochę więcej pieniędzy na jajka od „szczęśliwych kur” z gospodarstw ekologicznych. Mamy wtedy zapewnioną gwarancję, że kupujemy produkt pełnowartościowy, który dostarczy najwięcej cennych składników odżywczych, w tym aminokwasów egzogennych, których organizm nie produkuje samodzielnie.

Udostępnij na:
(Visited 595 times, 5 visits today)
Ocena artykułu
[Oddanych głosów: 3 Średnia: 4.3]