Karmienie kur domowych

domowa-pasza-dla-kurDomowa hodowla kur to doskonały sposób na zapewnienie sobie dostępu do świeżego mięsa oraz jajek. Nie dziwi zatem wcale fakt znacznej popularności amatorskich ferm drobiu przeznaczonego na ubój lub ekologicznych hodowli pięknych ptaków ozdobnych.

Obecnie w wielu gospodarstwach agroturystycznych i na domowych podwórkach spotkać się można z profesjonalnymi i ekologicznymi hodowlami drobiu. Stosunkowo tani w utrzymaniu chów kur domowych może też okazać się ciekawym pomysłem na dochodowy biznes.

Zależnie od warunków, jakie możemy zapewnić zwierzętom oraz naszych indywidualnych potrzeb, możemy zdecydować się zarówno na hodowanie zwykłych kur nieśnych, rzeźnych brojlerów lub drobiu ozdobnego, barwnie i fantazyjnie upierzonego, który ozdobi domowe podwórko. Bezpośrednio od hodowców należy więc zakupić młode pisklęta lub jajka wylęgowe przeznaczone do inkubacji w specjalnych urządzeniach.

Jednakże niezależnie od rasy czy odmiany domowego ptactwa, pisklętom oraz dorosłym ptakom należy zapewnić odpowiednią ilość przestrzeni na ogrodzonym wybiegu. Co więcej, dla drobiu należy przygotować również naturalne mieszanki pasz, dostosowane do ich wieku oraz pory roku. Warto przy tym pamiętać, iż młodym brojlerom należy zapewnić nieco więcej miejsca i pożywienia, by w pełni wykorzystać ich potencjał wzrostowy.

Uniwersalną karmą dla kur są tak zwane pasze objętościowe składające się w głównej mierze z zielonki, czyli czerwonej koniczyny, lucerny, pokrzyw, kapusty i buraków pastewnych. W okresie zimowym mieszankę taką warto wzbogacić również kiszonką, gotowanymi ziemniakami orz marchwią. Pasze treściwe składają się z kolei głównie z ziaren zbóż, takich jak pszenica, owies i jęczmień oraz nasion łubinu, grochu i kukurydzy.

Młodym pisklętom, które wykluły się z inkubowanych w domowych warunkach jaj lęgowych można również podawać mieszanki pasz naturalnych i przemysłowych, w których skład wchodzą bogate w wartości odżywcze kiełki, otręby oraz drożdże pastewne. Kurom przebywającym na wolnym wybiegu warto podawać przede wszystkim zboża, koniczynę, jarzębinę, głóg oraz sezonowe owoce. Paszę najlepiej podawać dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

Udostępnij na:
(Visited 1 921 times, 123 visits today)
Ocena artykułu
[Oddanych głosów: 13 Średnia: 2]