Eko-żywność

zywnosc eko i bioW świecie biznesu konkurencja jest coraz większa. Aby utrzymać się na rynku konieczne jest ciągle doskonalenie działania i podnoszenie standardów.

Świetnym przykładem jest polepszanie się jakości żywności dostępnej w sklepach. Wiele firm z branży spożywczej decyduje się już nie tylko na wdrażanie obowiązkowych systemów takich jak np. przepisy HACCP, ale także dodatkowych wymagań produkując żywność ekologiczną.
Podstawowe regulacje w branży spożywczej

Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (w skrócie z języka angielskiego HACCP) to główne przepisy jakich muszą przestrzegać producenci i dystrybutorzy żywności. Działanie zgodne z ich zapisami pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Aby zasady HACCP były dobrze implementowane powinni je znać wszyscy pracownicy firm zajmujących się produktami spożywczymi. Dobrym sposobem na zapoznanie się z nimi jest udział w specjalnym szkoleniu dotyczącego przepisów HACCP  ( http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/haccp-dla-pracownikow-produkcyjnych/)
Jaka jest eko-żywność?

Wszystkie produkty spożywcze dostępne na rynku są bezpieczne dla zdrowia, jednak coraz więcej osób wybiera tak zwaną „żywność ekologiczną”. Takie produkty spożywcze powstają w naturalnych warunkach bez użycia nawozów, chemicznych odżywek, czy pasz. Aby oznaczyć produkt logo „bio” lub „eko” musi on być wyprodukowany w 95% według metod ekologicznych. W przypadku roślin ważna też jest jakość gleby, na której rosną.  Warunki w jakich powstaje żywność ekologiczna są co roku kontrolowane przez audytorów z jednostek certyfikujących. Produkty, które spełniają wszystkie rygorystyczne warunki oznaczone są unijnym symbolem żywności ekologicznej. Jest to to 12 białych gwiazdek ułożonych w kształcie lista na zielonym tle. Pod nim znajduje się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej oraz informacja o kraju produkcji. W związku z rosnąca popularnością tego rodzaju żywności wielu producentów stara się sugerować, że ich produkt jest BIO. To jednak nie to samo co EKO. Prawo do oznaczenia mają jednak tylko certyfikowane firmy, więc trzeba zwracać uwagę, czy na opakowaniu jest wyżej opisany symbol.

Udostępnij na:
(Visited 299 times, 5 visits today)
Ocena artykułu
[Oddanych głosów: 1 Średnia: 4]