Ekologiczna uprawa czereśni

czeresnie-bioSłodkie i zdrowe czereśnie należą do drzew, które od lat są uprawiane w naszym kraju, dlatego że ich owoce są słodkie, soczyste i posiadają mnóstwo witamin. Nie każdy wie o tym, że mają one właściwości odtruwające i oczyszczające, a także są pomocne w leczeniu chorób serca, nerek, stawów, stanów zapalnych czy artretyzmu. Oczywiście, mówimy tu ekologicznych czereśniach, które nie zawierają szkodliwych substancji i są bezpieczne dla zdrowia i życia. W związku z czym mogą się nimi zjadać i dzieci, i dorośli, zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ m.in. wzmacniają kości.

Nie zapominamy o tym, że zanim zdecydujemy się na uprawę drzew owocowych, musimy wybrać odpowiednią glebę, a także upewnić się, że to miejsce będzie dobrze nasłonecznione, aby owoce były słodkie. Poza tym, kluczowe znaczenie ma wybór odmiany czereśni. Otóż, do uprawy ekologicznej idealnie naddają się takie odmiany jak: rivan, karesova, vanda, kunzego, summit, sam, pola oraz rainier, których owoce są pyszne. Natomiast w przypadku niewielkich sadów warto postawić na czereśnie karłowate, mające najwyżej do 5 m wysokości. Nie mniejsze znaczenie ma właściwe nawożenie podłoża, które zasilamy przykładowo naturalnym obornikiem, zaś rezygnujemy z wszelakich chemicznych ulepszaczy.

Pamiętamy też o przycinaniu drzewek, aby nadać im odpowiedni kształt i umożliwić rozwój. Tę czynność wykonuje się zwykle trzy razu w roku, na przedwiośniu, zanim drzewa będą pokryte kwiatami, po wypuszczeniu pąków kwiatowych i po zakończonym owocowaniu. Należy jeszcze dodać, że w ekologicznych sadach rezygnuje się z chemicznej ochrony roślin. W związku z czym najgorsze szkodniki, czyli mszyce, zwalcza się za pomocą naturalnych sposobów. A, więc pomocny może się tu okazać preparat z czosnku uzyskany z 200 g roztartych nasion zalanych 10 l wody i pozostawionych na 24 godziny. Nie mniej skuteczne w walce z nimi są wyciągi z roślin, np. pokrzyw, mniszka lekarskiego oraz cebuli. Na uwagę zasługuje fakt, że tego rodzaju domowe opryski są o wiele lepsze od chemicznych środków, gdyż nie zatruwają owoców, dzięki czemu posiadają naturalny kolor, smak i aromat. Dlatego możemy zajadać się nimi do woli, a także przygotowywać z nich znakomite konfitury, powidła, nalewki czy wina.

Podsumowując, warto jeść czereśnie, ponieważ mają cudowny wpływ na nasze zdrowie, w szczególności gdy pochodzą z uprawy ekologicznej.

Udostępnij na:
(Visited 382 times, 6 visits today)
Ocena artykułu
[Oddanych głosów: 1 Średnia: 4]