Własna uprawa stewii w warunkach domowych

domowa uprawa stewiiW dobie mody na zdrową żywność, ale też konieczności zwracania uwagi na zdrowe odżywianie coraz częściej ostrzega się przed szkodliwym wpływem rafinowanego cukru na nasz organizm. Szczególnie spożycie tego produkty powinny ograniczyć osoby z nadwagą oraz cukrzycy.
O tym, jak ciężko zmienić własne nawyki żywieniowe, w tym zwłaszcza przywiązanie do cukru wie każdy, kto próbował tego dokonać. Konsumpcja cukru prowadzić może nawet w skrajnych przypadkach do uzależnienia. I próba odstawienia uzależniającej sacharozy przypominać może terapię odwykową, gdzie uzależniony miewa wahania nastroju czy depresje.
Ograniczenie cukru w diecie nie oznaczać musi wcale jedzenia niesłodkich potraw!

Na rynku dostępna jest obecnie niezliczona ilość słodzików, które ze względu na niską zawartość kalorii oraz niski indeks glikemiczny z powodzeniem stosowane mogą być przez diabetyków.
Decydując się jednak na ograniczenie cukru i chcąc ciągle cieszyć się słodkim smakiem potraw warto postawić przede wszystkim na naturalne zamienniki dla cukru. Miód, syrop ryżowy, syrop klonowy, melasa ekologiczna, fruktoza zawarta w sokach owocowych, ksylitom lub sok brzozowy to tylko niektóre z polecanych produktów, które stosować możemy zamiast cukru.
Dużą popularność zdobywa także, pochodząca z Paragwaju i znana tam od wieków, przywieziona do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów, stewia. Znajdujące się w jej liściach glikozydy są nawet 300 razy słodsze od cukru. Bogata w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik roślina jest równocześnie uboga w kalorie. Osłabia odczucie głodu i, dzięki zawartości błonnika może wspomagać uczucie nasycenia. Zastanawiając się czym posłodzić pieczone potrawy bez obaw możemy wybrać stewię, odporną na wysokie temperatury. Na rynku znaleźć możemy sproszkowane liście stewii, kapsułki, koncentraty lub słodziki. Warto jednak pomyśleć o samodzielnej uprawie tej wdzięcznej rośliny. Nasiona stewii nabyć możemy internetowo lub zapytać o nie w dobrym sklepie ogrodniczym.
domowa uprawa stewii w doniczceJakie są wymagania stewii?
Najważniejsza w uprawie stewii jest odpowiednia temperatura. Naturalnym środowiskiem stewii są obszary subtropikalne i choć wytrzymuje ona temperatury w granicach – 6 do 43 °C, to najlepsze wyniki uprawy osiągnąć można przy temperaturze wzrostu 15-30 °C. Ujemne temperatury wpływają niekorzystnie na młode pędy stewii. Stewię uprawiać można jako roślinę jednoroczną, wysadzając ją do gruntu dopiero w maju, a zbiór przeprowadzać pod koniec września, kiedy .liście są najsłodsze. Zimowana w pomieszczeniach może być jednak także rośliną wieloletnią.
W kwestii wymagań glebowych optymalne dla stewii będzie przepuszczalne, kwaśne (pH 4-5) podłoże w słonecznym miejscu. Roślina powinna przystosować jednak także do gleby o pH w granicach 6,5 – 7,5. Klęską okazać się może zasianie stewią gleby zasolonej albo zasadowej.
Własne zbiory stewii z powodzeniem wykorzystać można w domowych przetworach i wypiekach.

Udostępnij na:

Comments are closed.