Gdzie w Polskie są winnice?

winnice-w-polsceWino w Polsce było znane już za czasów pierwszych Piastów. Nie było jednak trunkiem powszechnego użycia. Znacznie bardziej popularne były krajowe piwa oraz miody. Polski Kościół jednak potrzebował go w celach liturgicznych. Z powodu utrudnionego transportu z południa Europy, próbowano zakładać winnice na miejscu. Ten proceder miał miejsce między innymi w dzisiejszych miasteczkach i wioskach takich jak : Winiary, Winnica, Winniczka, Winna Góra lub Winogród. Pierwsze wzmianki o polskim winie pochodzą z Krakowa. A jak biznes winiaski wygląda obecnie?
Współczesna historia polskiego winiarstwa jest niestety bardzo krótka, dotknięta ograniczeniami prawnymi i niezrozumiałą w tej kwestii polityką państwa. W czasie przedwojennym winnice były uprawiane, a wino produkowane głównie w okolicach Zielonej Góry. Wówczas region ten należał do Niemiec. Właśnie to miasto w województwie lubuskim do dnia dzisiejszego uważane jest za stolicę polskiego winiarstwa. Zielonogórskie wino było znakomitej jakości. W tym regionie produkowano nawet szampana metodą tradycyjną. Znakomita większość winiarzy pochodziła z Niemiec lub była narodowości żydowskiej.

W czasach PRL-u praktycznie wszystkie polskie winnice zostały zaorane i zamienione w kartofliska, a także w inne pola uprawne. Stanowisko PZPR i Komitetu Zawiązku Radzieckiego było w tej kwestii bardzo negatywne. Uważano wtedy, że wino jest napojem preferowanym przez „zaplutych karłów reakcji i imperializmu”. Po upadku systemu komunistycznego w naszym kraju zaczęto powoli odbudowywać i sadzić nowe winnice przeznaczone do produkcji prawdziwego wina.

Polscy winiarze mogą pochwalić się obecnie winami o bardzo dobrej jakości, jednak na co dzień muszą zmagać się z przeciwnościami losu i polityką państwa. Klimat panujący w naszym kraju nie pozwala na uprawę winorośli przez cały rok. Kolejnym bardzo istotnym czynnikiem, dzięki któremu polskie wino nie jest rozpowszechnione jest ustawa antyalkoholowa. Zabrania ona bowiem sprzedaż swojego produktu alkoholowego na wolnym rynku.

Oprócz Zielonej Góry, gdzie co roku na jesieni odbywa się święto polskiego wina, polskie regiony upraw winorośli i produkcji lokalnego wina to okolice Tarnowa, Wrocławia, Jura i pradolina Wisły w okolicach Kazimierza. W 2002 roku Wojciech Włodarczyk założył w Pogórzu największą ówczesną winnicę małopolskiego przełomu Wisły.

W uprawie dominują takie odmiany winogron jak : Sibera, Hibemal i Bianka z białych winogron oraz Rondo, Regent i Leon Millot z czerwonych. Rozpoczęto tam również sadzenie winorośli właściwej typu Chardonnay, Riesling i Pinot Gris.

Ze względu na obowiązujące w Polsce prawo, nie można wprowadzać do obrotu, a jedynie degustować wino. Większość winiarzy w naszym kraju zajmuję się więc także agroturystyką. Proponowane przez nich wina doskonale pasują bowiem do regionalnych potraw. Mimo ciężkich warunków ekonomicznych, polski rynek winiarski stale się rozwija, a Polacy staja się coraz bardziej świadomymi konsumentami tego szlachetnego trunku. Nie zmienia to jednak faktu, iż polskie winiarstwo jest jeszcze w tzw. powijakach. Niestety przyczyną tego jest biurokracja.
Obecnie polskie winnice to: Equus, Jaworek, Pałac Mierzęcin, Stara Winna Góra, Dolina Sanu, Dłużecka, Smykań, Węgierska, Bojków, Wieczorków, Słowicza oraz Mały Młynek.

Z badań przeprowadzanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego wynika, że Polacy pija coraz więcej wysokogatunkowego alkoholu, w tym także wina. Dwa litry czystego alkoholu spożywane przez statystycznego mieszkańca naszego kraju pochodzi właśnie z tego napoju. Spożycie samego wina w Polsce szacuje się jednak na około 4 litry przypadające w ciągu roku na jedną osobę. Zarówno białe wina, jak i czerwone wina pite są w podobnych proporcjach.

Udostępnij na:
(Visited 272 times, 1 visits today)
Ocena artykułu
[Oddanych głosów: 1 Średnia: 2]